Германският автомобилопроизводител Даймлер ще трябва да обнови софтуера на около 690 000 дизелови автомобила в Европа като част от обявено изтегляне през юни.

 

Германското министерство на транспорта потвърди броя на засегнатите автомобили, включени в планираното изтегляне, което е свързано с технологията за манипулиране на данните от тестовете за отделени вредни газове. Около 280 000 автомобила се изтеглят в Германия. Министърът на транспорта  Андреас Шойер разпореди изтеглянето през юни след среща с главния изпълнителен директор на Даймлер Дитер Цече. Тогава данните бяха за изтегляне на 238 000 автомобила в Германия и 774 000 общо.

Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA), че вече е започнала тестовете на новия софтуер за измерване на отделените вредни газове. През май службата установи, че подразделението на Даймлер  - Мерцедес-Бенц - е използвало технология за манипулиране на тестовите данни за вредни емисии при вановете си марка Вито. Същата технология е открита в редица други автомобили на Даймлер.

Даймлер подчерта, че сътрудничи с властите и ще уведоми засегнатите собственици. Компанията е на мнение, че технологията, която е в центъра на спора, не е незаконна и оспорва изтеглянето. Даймлер настоява за съдебни разяснения.