Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Япония Шиндзо Абе посетиха руско-японския завод за двигатели "Мазда солерс манюфекчъринг Рус" и в тяхно присъствие беше открит конвейер за производство на двигатели за автомобилите Мазда.

 

Шиндзо Абе пристигна в Русия за участие в четвъртия Източен икономически форум, който ще се проведе във Владивосток до 12 септември. В него освен Путин и Абе ще вземат участие китайският президент Си Цзинпин, президентът на Монголия Халтмаагийн Батулга и премиерът на Южна Корея И Нак-йон.

Генералният директор на ПАО "Солерс" Вадим Швецов разказа на двамата ръководители за завода, като обясни, че в света има 6 завода за производство на Мазда, като два от тях са в Япония и един в Русия. В завода сме внедрили електронен кайдзен (японски метод за продължителна, постепенна промяна с цел усъвършенстване). Средната възраст на работещите при нас е 23 години, всички са много млади и любимият им инструмент е телефонът, каза Швецов. В тази връзка беше създаден портал "Цифров кайдзен", в който всички работници могат да обменят предложения.

В края на церемонията Путин и Абе се подписаха върху първия двигател, произведен в завода във Владивосток. "Мазда Солерс манюфекчъринг Рус" е съвместно предприятие на компанията Мазда мотър корпорейшън (Mazda Motor Corporation) и ПАО "Солерс", което е създадено през 2011 година във Владивосток на принципа на поделено поравно партньорство. За пет години - от 2012 до 2017 година - обемът на производството е 188 325 автомобила.