Фестивалът "Криле за всички" събира хиляди любители на леката, ултра лека и спортна авиация на летище Бохот край Плевен на 15 и 16 септември /събота и неделя/.

 

Прогнозата за 16-тото издание на феста е хубаво време и вече са заявили участие повече от 25 пилоти на малки самолети с тонаж до 5.7 тона и над 15 мотоделтапланеристи. Те ще се съберат от цялата страна, като тази година ще има и от по-далечни на Плевен градове като Силистра, каза Иванов. За посетителите на авиошоуто в събота и неделя ще бъдат изпълнени демонстрационни полети над Плевен, над каньоните около града - "Кайлъка", р. Чернялка при Горталово, както и над Деветаки, Ловеч, Летница и други красиви места.

Според организаторите интересът към тази полети е много голям. Миналата година над 140 души - от родители с малки деца до над 80-годишни мъже, са летели с малките самолети и мотоделтапланери. Самолетите обикновено се вдигат на височина между 150 м до 900 м със скорост 150-200 км/ч, каза Антон Георгиев, пилот - ръководител на летищната база в Бохот. С мотоделтапланер се лети на по-ниска височина със скорост около 60 км/ч.

Организаторите на феста продължават инициативата си за "сбъдване на мечти" като организират полети за хора, желаещи на летят, които са с увреждания. Вече са изпълнили желанието на 26-годишно момиче с множествена склероза, което е мечтаело да полети. Сега събират средства, за да й осигурят електронни наколенки.