Научна конференция  "Първата световна война на Балканите, пробивът на Добро поле и събитията през 1918 г." започна в Перник.

Събитието е организирано съвместно от Института за исторически изследвания /ИИИ/ към БАН, Македонския научен институт /МНИ/, Регионален исторически музей - Перник и е под патронажа на министъра на отбраната и председател на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война Красимир Каракачанов. На форума български и чуждестранни историци представят анализи на финалните събития на войната.

Тази година отбелязваме финалния акрод на това огромно усилие, каквото представлява за българското общество Първата световна война, заяви доц. д-р Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН. По думите му това е четвъртата конференция, организирана от ИИИ и МНИ относно българското участие в Първата световна война.Ние отбелязваме  едни от най-героичните страници, написани в нашата военна история и същевременно едни от най-трагичните събития в общественото ни развитие, подчерта Вачков. Според него конференцията в Перник е по-особена, защото  съчетава военните подвизи и същевременно началото на обществено разделение, което бележи краят на Първата световна война. В продължение на 4 години посетихме различни градове, където коментирахме различни военни сражения, последиците и причините за тази война, коментира директорът на Македонския научен институт доц. д-р Александър Гребенаров. По думите му за голяма част от тези конференции сборниците са налице и могат да се прочетат от всички. Ужасяващи са последиците от войната, защото Ньойският договор, който се подписва през 1919 г., е жесток към българската държава, допълни Гребенаров. Той предупреди политиците да имат обица на ухото какво подписват.

 Като тъжна годишнина определи вековния юбилей от Първата световна война акад.Георги Марков. По думите му в битките българите са се показали като храбри войници, но политиците не са били достойни за тях.

Във форума с доклади се представят още проф.Веселин Янчев, проф.д.и.н.Тодор Петров, проф.д.и.н.Ярослав Рубаха от Полша, Джордже Стошич от Сърбия и др. В рамките на конференцията ще бъде показана фотодокументална изложба "26-ти пехотен Пернишки полк" и макет на първия военен самолет, произведен в България. Посещение на исторически обекти, разположени на територията на област Перник - Земенски манастир - гр. Земен, Радомир - казармите на 26-и пехотен полк и експозиция "Войнишко въстание", е част от програмата през втория ден на конференцията.