Руският военен самолет ИЛ-20, изчезнал над Средиземно море, е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители Ф-16.

Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова Ил-20, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200.  4 израелски самолета Ф-16 са нанасяли удари с управляеми бомби по сирийски обекти близо до град Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района.  Хвърляли са бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата "Оверн", и в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили.

Израел не предупреди за своята операция командването на руската войскова групировка в Сирия. Те (ударите) бяха оповестени по "горещата линия" по-малко от минута преди началото им, което не даде възможност руският самолет да бъде изведен в безопасна зона. Израелските средства за управление на авиацията и летците на Ф-16 според  със сигурност са видели руския самолет, защото е захождал за кацане от височина 5 км. Обаче съзнателно са решили да предприемат тази провокация.  

Русия разглежда "провокационните" и "безотговорни" действия на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни. "Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство и Москва си запазва правото на адекватни ответни действия.