Главният изпълнителен директор на Данске банк Томас Бьорген напуска поста си на фона на скандал за пране на пари.

 

Най-голямата датска банка обяви, че е разследвала трансакции за над 200 милиарда долара през периода 2007-2015 година в клона си в Естония и е направила заключението, че най-вероятно голяма част от сумата представлява пране на пари, често от Русия, допълва Маркетуоч. Разследващите са прегледали трансакциите на 15 000 клиенти преди да се съсредоточат върху 6200, които според тях трябва по-сериозно да бъдат разгледани за признаци за пране на пари. Ясно е, че Данске банк не е поела отговорностите си по случая с предполагаемо пране на пари в Естония. Много съжалявам за това, каза Бьорген в изявление.

Данске банк посочи, че разследването на случая е довело до заключението, че Бьорген, председателят на съвета на директорите Оле Андерсен и целият съвет не са нарушили законовите си задължения към Данске банк.  Андерсен каза, че ще се оттегли от поста си, когато задачата му в банката е изпълнена. Той допълни, че има доверие на Бьорген, но е съгласен с решението му да подаде оставка. Регулаторните органи и финансовата общност очакваха доклада на Данске банк, който бележи много важен момент за датската банка и бе предшестван от призиви на Брюксел за нов финансов орган на ЕС, който да се бори с финансовите престъпления. Заради инвеститорската несигурност една трета от пазарната капитализация на Данске банк се стопи през последните шест месеца, главно заради опасения от евентуална намеса на американските власти.

По-рано тази година САЩ обвини латвийската Ей Би Ел Ви (ABLV Bank) в прикриване на пране на пари. САЩ предложиха Ей Би Ел Ви да бъде лишена от достъпа си до американската финансова система, което пък доведе до масово теглене на средства от банката и фалита й малко по-късно. Макар Данске банк да няма банков лиценз в САЩ, евентуална забрана на американски банки да работят с датската институция ще доведе до изключването й от световната финансова мрежа. Данске, чиито акции поевтиняха с около 7,7 процента след публикуването на доклада, понижи очакванията си за годишната чиста печалба до 16-17 милиарда датски крони спрямо предишния диапазон от 18-20 милиарда крони.