Фейсбук представи новите си безжични очила за виртуална реалност, като планира да започне да ги доставя на клиентите си през пролетта.

 

Окюлъс куест (Oculus Quest) ще има сензорни контролери и не се нуждае от смартфон или връзка с персонален компютър, за да създава изкуствени светове. Цената на устройството е 399 долара - два пъти повече от по-слабото устройство Окюлъс гоу (Oculus Go), пуснато по-рано тази година. Цената обаче е същата като на Окюлъс рифт (Oculus Rift), които свързват потребителя с персонален компютър. Компанията планира да пусне над 50 игри за новите си виртуални очила.

Фейсбук инвестира сериозно в хардуер за виртуална реалност с надеждата технологията, която предлага 360-градусова панорама или въображаеми светове, да се трансформира от нишов продукт в широко използвана платформа за игри, комуникации и бизнес приложения. Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се надява 1 милиард души да използват виртуалната реалност, но призна, че Фейсбук все още е далеч от тази цел.

Гигантът в социалните мрежи купи Окюлъс през 2014 година за 3 милиарда долара.