Общият капитал на 23-мата руски доларови милиардери от началото на годината се е увеличил с 18,5 милиарда долара.

Това сочат публикуваните данни на индекса на милиардерите, който се обновява всеки ден от агенция БлумбъргПрезидентът на Новатек Леонид Михелсон заема първо място сред руските милиардери и 38-о в общия рейтинг със състояние от 21,6 милиарда долара. За 9 месеца той е увеличил капитала си с 4,93 милиарда долара.

На второ място (от общо 42 в рейтинга) в списъка на руските милиардери е президентът на Новолипецкия металургичен комбинат Владимир Лисин. Неговото състояние е нараснало от началото на годината с 2,55 милиарда долара и на 1 октомври то е било 20,6 млрд. долара.

Трето място сред руснаците и на 43-о в общия рейтинг заема основният акционер на Северстал Алексей Мордашов, чийто капитал се е увеличил с 491 милиона долара до 20,2 милиарда долара.

На четвърто място е президентът на Интерроса и председател на управителния съвет на Норилски никел Владимир Потанин със състояние от 18,8 милиарда долара (-144 милиона долара от началото на година), а на пето място е президентът на Лукойл Вагит Алекперов със състояние от 16,9 милиарда долара (+4,28 млрд. долара от началото на годината). В общия рейтинг на индекса на милиардерите на Блумбърг те са съответно на 50-о и 63-о място.