Разпадането на Република Македония би бил най-лошият сценарий на развитие на събитията в тази страна, ако там възникне нестабилност, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас. 

 

Бившата югославска република Македония (БЮРМ) без стабилност и сплотеност може да се разпадне и това би бил най-лошият сценарий за събитията в балканския регион, каза Кодзиас. Сътрудничеството между Гърция и БЮРМ е най-добрата политика за бъдещето на Балканите, добави министърът, високо оценявайки "стабилизиращата роля на Гърция в региона". Кодзиас припомни, че референдумът в БЮРМ не е условие или предпоставка за реализацията на  Преспанското споразумение, тъй като референдумът е консултативен.

Коментирайки позицията на македонските опозиционни партии, които призоваха към бойкот на референдума, гръцкият министър каза, че те са предпочели да се въздържат от гласуване, тъй като в противен случай щяха да претърпят фиаско. Кодзиас посочи, че реалният електорат на БЮРМ е 1,2 милиона избиратели, а не 1,8  милиона души, както е записано в избирателните списъци. По думите му гласовете "за" са били абсолютно мнозинство, независимо от получените близо 37 процента сред регистрираните избиратели на референдума в неделя. Кодзиас заяви също, че премиерът Зоран Заев е получил със 100 хиляди гласа повече в сравнение с предишните парламентарни избори, което потвърждава неговото господство на политическата сцена на БЮРМ.

Кодзиас смята, че в БЮРМ има особен парламентарен процес, който ние сме длъжни да уважаваме. Според неговото мнение в случай на предсрочни избори в БЮРМ Зоран Заев ще удържи победа. Ако Заев не успее да победи в парламента  /при гласуването на поправките в конституцията/, той ще победи на предсрочни избори и ще придвижва напред Преспанското споразумение, каза гръцкият външен министър. Според него споразумението Атина-Скопие трябва да влезе в гръцкия парламент за ратификация през март идната година. След като приключат всички процедури от страна на БЮРМ,  ще има незабавна ратификация от гръцка страна.