Таванът на всички пенсии, нови и стари, ще стане 1200 лева от 1 юли догодина.

 

На срещата, с участието на премиера Бойко Борисов и  на вицепремиера Валери Симеонов, е договорено с 50 процента да се вдигнат помощите и за 220 хиляди  души определени като енергийно бедни. За целта ще се изхарчат допълнително около 40 млн. лева. Досега се планираше максималната пенсия, която сега е 910 лева да се повиши от 1 януари 2019 година на 1040 лева.

Отпадането на тавана на пенсиите ще засегне 41 000 от 65 000, които сега са с "орязани" пенсии, каза Пламен Димитров. По думите на Горанов, методиката за отпускане на пенсиите е несъвършена и се нуждае от промени. Няма да допуснем получаването на високи, но незаработени пенсии, каза финансовият министър. С отпадането на тавана на пенсиите ще бъде решен проблема за близо 90 процента от хората с "орязани пенсии".

Заплатата на хората в бюджетната сфера ще се вдигнат от Нова година с десет процента, но искаме доходите на хората в оперативните звена, които работят " на терен" и на тези в приходните агенции, да се увеличат повече, каза Пламен Димитров. Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хиляди души, заети в бюджетната сфера и за целта ще са нужни над един милиард лева.