Продажбите на нови автомобили във Великобритания са се понижили с 20,5  процента през септември спрямо същия месец на миналата година след въвеждането на нови стандарти за емисиите отработени газове.

 

Това сочат данни на Асоциацията на производителите и търговците на автомобили (SMMT). От началото на годината продажбите на автомобили са се понижили със 7,5 на сто спрямо първите девет месеца на 2017 година. На 1 септември в ЕС влезе в сила Световната хармонизирана процедура за тестване на леки автомобили (WLTP), което накара някои марки да предложат стимули за продажбите през август.

Това са извънредни обстоятелства с подобни спадове и на други големи европейски пазари, каза главният изпълнителен директор на организацията Майк Хос. Някои автомобилостроители не са успели навреме да сертифицират всичките си модели според новите изисквания, което също се е отразило неблагоприятно на продажбите през септември, посочи по-рано асоциацията. Това обикновено е ключов месец за продажбите във Великобритания и един от двата периода, през който в страната се пускат нови серии лицензионни номера.

Вторият по големина автомобилен пазар в Европа е засегнат и от двуцифрения спад в продажбите на дизелови модели заради несигурността около правителствената политика и евентуално повишение на данъка, предупреди по-рано браншовата организация. Откакто достигнаха рекордни максимуми през 2015 г. и 2016 г. регистрациите на нови автомобили във Великобритания намаляват, повлияни и от предстоящото излизане на страната от ЕС.