Сигурност: Архив 2015

15
Дек '15

Делът на хората на възраст от 16 до 74 години в Европейския съюз (ЕС), които купуват стоки или услуги за лична употреба през интернет расте със стабилни темпове, като се е увеличил от 30% през 2007 г. до 53% през 2015 г., сочат данни на Евростат. Сред интернет потребителите в Евросъюза, които не са пазарували онлайн през тази година, 75% посочват, че предпочитат да пазаруват на място, а 27% се притесняват за сигурността на плащанията и опазването на личните данни.

14
Дек '15

 

Американските и западноевропейските фирми имат най-голям дял в световните продажби на оръжие през 2014 г., но руските компании ги настигат, показват данните, публикувани  от Стокхолмски международен институт за изследване на мира (СИПРИ) и цитирани от ДПА. Продажбите на военна техника и услуги от 100-те най-големи оръжейни концерна за миналата година възлизат на общо 401 милиарда долара, което е с 1,5 процента по-малко в сравнение с 2013 г.

13
Дек '15

Изострените отношения и напрежението между Анкара и Москва заради сваления руски бомбардировач от Турция се задълбочават и двете страни продължават със санкциите една срещу друга. Последният ход на Турция е забрана на служителите работещи в армията  да посещават Русия за ваканциите си. Генералният щаб забрани от съображения за сигурност както на своя персонал, така и на курсистите от военната академия да летуват в Русия, предаде Анадолската агенция.

13
Дек '15

Разстрелът на пилота на СУ-24 е военно престъпление. Оказва се, че международните закони не са писани за турските политици и военни. Това заяви по НТВ бившият генерал от ВВС на САЩ Чарлз Данлъп, въпреки твърденията на Белия дом и НАТО, че Турция е имала право да свали руския Су-24. Бившият генерал от ВВС на САЩ, а днес признат военен юрист подчертава: член 51-и от Устава на ООН разрешава използването на сила в случай на въоръжено нападение. Но през 1986 г. Международният съд постанови, че макар случаен граничен инцидент да е нарушил устава на ООН, той не води до правото за използване на сила.

10
Дек '15

Франция е на път да приеме закон, който да ѝ позволи да блокира безжичния достъп до интернет от публични места, както и достъпа до софтуера за анонимно сърфиране Tor. Това става ясно от изтекли документи на Министерството на вътрешните работи на страната, цитирани от авторитетния ежедневник Le Monde. Според него промените в закона могат да бъдат внесени във френския парламент още през януари 2016 г.