Министерство на отбраната на САЩ ще получи финансиране за разработка на нападателни кибер оръжия.Вече е обявен конкурс за изпълнител на проекта за т.нар. логическа бомба, съобщава Nextgov.com, цитиран от technews.bg. Предвиждат се средства в размер на 460 милиона долара и договор с изпълнителя за пет години.
През този период външната компания ще поеме и други дейности на американското кибер командване. Логическата бомба представлява компютърна програма, която може да разрушава инфраструктурата на противника, водейки я до самоунищожение. Военните планират да използват подобно кибер оръжие вместо обикновените снаряди. Съгласно доктрината на Пентагона, с помощта на логически бомби САЩ могат да предизвикат катастрофи в ядрени централи, да отварят язовири с цел наводнения и да изключват диспечерското оборудване на летищата, предизвиквайки самолетни катастрофи, коментират новината руски медии.
САЩ поддържат военна кибер структура от 2009 г., като доскоро се считаше, че нейната задача се ограничава само до защита от хакерски атаки. Преди време Едуард Сноудън разкри, че през 2011 година Американските разузнавателни служби са извършили 231 кибернападения, насочени срещу страни като Русия, Китай или Северна Корея.