Разстрелът на пилота на СУ-24 е военно престъпление. Оказва се, че международните закони не са писани за турските политици и военни. Това заяви по НТВ бившият генерал от ВВС на САЩ Чарлз Данлъп, въпреки твърденията на Белия дом и НАТО, че Турция е имала право да свали руския Су-24. Бившият генерал от ВВС на САЩ, а днес признат военен юрист подчертава: член 51-и от Устава на ООН разрешава използването на сила в случай на въоръжено нападение. Но през 1986 г. Международният съд постанови, че макар случаен граничен инцидент да е нарушил устава на ООН, той не води до правото за използване на сила.

„За да има такава реакция, нападението трябва да е значително. А проблемът тук е, че Турция не е заявила, че е имало въоръжено нападение или е било планирано такова от Русия“, обяснява военният юрист от САЩ. Мнението му споделя и израелски военен юрист, който посочва: „Позоваването на устава на ООН е неоснователно, тъй като не Русия е свалила турски самолет, а Турция е свалила руски. Следователно не е имало въоръжена атака срещу страна членка на НАТО. Ето защо прословутия чл.5 от устава на НАТО, в който се говори за колективна самоотбрана, в този случай е просто неприемлив“.
Марко Сасоли, професор по международно право в университета в Женева допълва: „Ако това не е преднамерено нахлуване, а просто навигационна грешка, то тя не дава право на самоотбрана. Според мен това е нарушение на международното право – да бъде свален военен самолет на друга държава и то в мирно време. Нали между Турция и Русия има мир, а не война. Този самолет е суверенитет на друга страна, която на всичко отгоре не е атакуваща. А летецът, дори той да е военен летец, в мирно време има право на живот. Затова убийството му е нарушение на правата на човека. Това е недопустимо!
Американският генерал Данлъп също коментира дивашкото убийство на пилота. Категоричният му извод е, че това е военно престъпление съгласно допълнителния протокол към Женевската конвенция от 1949 г. В него е посочено, че нито едно лице, напускащо с парашут летателен апарат, търпящ бедствие, не може да бъде подложено на нападение по време на спускането му към земята“. Същото е посочено в „Законите на войната“ – методическо ръководство за американските военни, припомня генералът. Същото положение го има и в инструкция за британските военни.
Превод и редакция БЛИЦ