Американските и западноевропейските фирми имат най-голям дял в световните продажби на оръжие през 2014 г., но руските компании ги настигат, показват данните, публикувани  от Стокхолмски международен институт за изследване на мира (СИПРИ) и цитирани от ДПА. Продажбите на военна техника и услуги от 100-те най-големи оръжейни концерна за миналата година възлизат на общо 401 милиарда долара, което е с 1,5 процента по-малко в сравнение с 2013 г.

 

 

От стоте фирми в списъка 64 са в САЩ и Западна Европа. Взети заедно, те представляват около 80 процента от световните оръжейни продажби през 2014 г. Десетте най-големи производители на оръжие в света (всички - базирани в САЩ или Западна Европа) представляват половината от световните продажби за 2014 г. Американската "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) остава на върхова позиция, следвана от друга американска корпорация - "Боинг" (Boeing) и от британската "Би Ей Ай Систъмс" (BAE Systems). Повечето западноевропейски компании са отчели спад в продажбите в резултат на икономическите трудности в района. Изключение са германският корабостроител "ТисенКруп" (TyssenKrupp) и швейцарският производител на учебни самолети "Пилатус Еъркрафт" (Pilatus Aircraft).

 

На руски компании се падат една десета от световните продажби за миналата година, водещ сред тях е концернът "Алмаз-Антей" с продажби за 8,8 млрд. долара и заемащ 11-то място в общата класация. Руските фирми са яхнали вълната на увеличаващите се военни разходи и износ. Сега в списъка на 100-те световни оръжейни производителя влизат 11 руски компании, а общият им растеж за 2013-2014 г. е 48,4 процента, каза старши експертът от СИПРИ Симон Веземан. Компаниите в съседна Украйна бележат спад в продажбите заради конфликта в източната част на страната, изгубения руски пазар и срива на местната валута, добави Веземан.

 

В списъка не фигурират китайски компании поради липсата на данни, но според СИПРИ в него биха могли да влязат девет китайски фирми, като две от тях могат да намерят място дори в челната десетка, в това число Корпорацията на авиационната промишленост на Китай (АВИК). По оценка на Стокхолмския институт военните разходи на Китай в периода 2000-2014 г. са се увеличили повече от пет пъти. Друга запазваща се тенденция е растежът на развиващи се доставчици от Бразилия, Индия, Южна Корея и Турция, посочва СИПРИ в доклада.