След съдебни дела, продължили пет месеца, тричленен състав на Апелативния съд в Атина призна за виновен бившия военен министър Акис Цохадзопулос, съобщава в. "Катимерини". Цохадзопулос е признат за виновен по всички повдигнати срещу него обвинения. Освен бившия министър на отбраната, на подсъдимата скамейка бяха още 18 обвиняеми - бившата и настоящата съпруга, дъщеря му, негови роднини, бизнесмени, представители на офшорни компании и адвокати. Те са обвинени в пране на пари и легализиране на незаконно придобити доходи. Съдът е постановил, че обвиняемите са действали самостоятелно или заедно, като с действията си са нанесли щети на държавата.

 

73-годишният Цохадзопулос, който бе сред видните членове на социалистическата партия ПАСОК, е виновен по всички точки на обвинението, включително пране на пари, получени като подкупи. Бившият военен министър може да получи присъда от 10 до 20 години затвор. Военният министър е нанесъл на гръцката държава щети в размер на 55 милиона евро чрез собствени действия или заедно с други обвиняеми по делото. Според съда Цохадзопулос е получил подкупи за издаването на договори за купуване на германски подводници и руски зенитно-ракетни комплекси "Топ-М1" докато е бил военен министър от пролетта на 1997 година до октомври 2001 г.

По същия съдебен процес обвинения бяха повдигнати и срещу бившия кипърски вътрешен министър Динос Михайлидис и неговия син Михалис, за които се смята, че са помогнали за трансферирането на част от парите, получавани от Цохадзопулос като подкупи за оръжейна сделка с руски ракети.