Оценка на експертна комисия е, че офертата на френската Талес била по-неизгодна от офертите на израелската "Тадиран" и норвежката "Консберг"

Трима пенсионирани генерали от сръбската армия са били задържани при най-строга секретност в средата на миналия месец по подозрение в злоупотреби, пише белградският вестник "Вечерне новости". Те са заподозрени, че с решенията си във връзка с доставката на нови системи за свръзка през 2006 и 2007 г. са ощетили сръбската армия и държавата с 80 милиона долара. Въпросът бил обсъждан в Съвета за национална сигурност и случаят скоро трябвало да се озове в съда. През 2006 и 2007 г. Министерството на отбраната организирало два търга за доставка на оборудване на нови системи за свръзка. Търгът за доставка на радиосистема на стойност 5 385 180 евро бил спечелен от френската фирма "Талес", както и търгът за доставката на комуникационна система на стойност 12 886 730 евро, въпреки че според оценка на експертна комисия нейната оферта била по-неизгодна от офертите на израелската "Тадиран" и норвежката "Консберг", пише "Новости". Вестникът посочва и че победата на "Талес" над "Консберг" се свързва неофициално с името на Илия Пилипович, помощник и кум на тогавашния министър на отбраната Драган Шутановац от Демократическата партия. Проучване на агенция Нинамедия и сръбската Телевизия Първа показва, че 74 процента от анкетираните са на мнение, че кметовете трябва да се избират пряко на избори. Анкетираните биха дали най-много гласове на Сръбската прогресивна партия /35,2 процента/, а Демократическата партия би получила 30,9 процента от гласовете. Проучването, извършено върху представителна издвадка от 1202 граждани, показало и че 12,7 на сто от анкетираните смятат, че кметът не трябва да бъде избиран директно, а 12,5 на сто са отговорили, че не знаят. Бившият италиански външен министър, заместник председател на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на правосъдието Франко Фратини, който прие вчера поканата на сръбското правителство да помогне като съветник в процеса на присъединяване на Сърбия към Европейския съюз, пристига в Белград на 21 октомври, когато официално ще поеме функциите на съветник, пише "Новости". Фратини ще помага без заплащане и чрез лични контакти с първия вицепремиер Александър Вучич. Италианският политик потвърди ангажимента си и в Туитър. "Моят личен, индивидуален и безплатен съвет за вицепремиера Вучич за това как да се засили европейската перспектива на Сърбия е: първо реформите", посочва Фратини.

Европейската комисия не изисква от Сърбия да разкрие тайните документи на службите за сигурност, но "силно препоръчва" да го направи, за да разреши важни въпроси от миналото, пише вестник "Данас", цитирайки Петер Стано, говорител на еврокомисаря за разширяването Щефан Фюле. "Отварянето на тайните досиета би помогнало в разследването за изчезналите лица, както и на неразкритите убийства от 1990 г., включително убийствата на журналисти", подчертава Стано пред "Данас".