На 7 октомври в ЦВК се проведе Обществен съвет по отбранителна политика. Министър Ангел Найденов уважи събитието и направи аналитично встъпително слово. Наясно сме с желанието му да стартира нов стратегически преглед на отбраната, защото този, който и той прави преди 10 години, вече не е толкова актуален, ефективен... Няколко НПО-та всеотдайно го подкрепиха.

 

Министърът припомни, че за отишлите си 23 години са закупени транспортни вертолети, самолети и 250 колесни машини, а ни трябвали 10000. Убедителна статистика, която ме върна във времето на министър А.Ангелов. Той тиражира списък на приоритетните проеки за армията и обясни, че ще се работи открито, няма да има корупция. Беше приятно да се слушат изявленията му, но за краткия, почти два месеца, мандат на служебния министър Тодор Тагарев, стана ясно друго нещо. Във времето нещата с приоритетните проекти отиват в далечината, т.е. тези за 2014 ще станат за 2020г. Честито!

Двамата споменати министри са добронамерени и гледаха оптимистично на нещата. Сегашният министър доста строго анализира обстановката и заключи, че за 23 години нищо не е направено за мощта на армията ни. И затова ще има нов стратегически преглед, който... Предполагам, че за този ход и преглед ще има становище на следващия, след А.Найденов, министър. Не вярвам да е положително, понеже за тези прегледи се харчат доста средства, а парички за войската в бедна България просто няма. Досеща се човек за тези неща, защото военният министър догодина се кани да освободи 2000 души, униформени и граждански лица, т.е. ще спази предишните замисли за планираните съкращения през 2014г. Май в такава ситуация трябва да се запитаме отново за реставрацията на поделението във Враца и ползите от нея. Някога там, във Враца, имаше военен ремонтен завод, който ликвидирахме. Разумно е него, не поделението, да възродим, за да има повечко работни места и продукти за пазара с роден щемпел. ТЕРЕМ ЕАД много може да помогне, ако сегашните собственици поискат съдействие.

Безпаричието в нашата армия няма край. Хитростите, с които го заобикаляме, навеждат на закачливата мисъл „Гледам и не вярвам на ушите си“. Защото пред нас са начетени, високопоставени държавни служители и техният образ не бива да се различава от думите им, хвърлящи ни в небитието. Затова в АКИС /Асоциация на комуникационни и информационни специалисти/ предложихме да се махне ДДС-то за армията. Тя няма да забогатее по този начин. Просто хората ще знаят реалната цена на вертолети, самолети, автомобили и т.н. Едно е да съобщиш, че си похарчил за модернизация 12млн.лв. , а реално те са 10млн. Кой печели от това преливане от пусто в празно. Нека добавим, че тези 20% на фалш се допълват с поне още 10%, които всеки военен министър икономисва в края на годината, за да се хареса на премиера и финансовия си колега.

Около милиард е годишния бюджет на войската. По документи е така. Харчим около 900 милиона лв. за текущи разходи. Много пари даваме за контингентите в чужбина, но официално не обясняваме за какви суми става дума и какви ползи имаме от тези дейности. Защо се получава така в делника ни? Това е въпрос, звучащ като този „Кой предложи Д.Пеевски за председател на ДАНС?“ Отговор няма, но всички се досещат как стават тези „грешки“ и кой ни ги сервира.

Затова продължавам да не вярвам на ушите си за доста неща от тематиката за националната ни сигурност, които всички виждаме.

Георги Пешев