Лаборатория за управление на рискове ще работи в Нов Български Университет/НБУ/, стана ясно на представянето от директора й Иван Костов. Лидерът на ДСБ, отстъпил официално политическата си позиция на Радан, направи презентация и дискусия по темата в рамките на един учебен час. Проектът е доста амбициозен и се базира на световен стандарт, стартирал през 2009г. Идеята е да се ползват информации, само официално тиражирани, за да се пишат аналитични доклади. Секретни източници, каквито имат силовите ведомства, няма да се ползват. Изготвяните документи ще са следствие на направени договори с потребители. Необходимо е и силно експертно присъствие, като нещата ще са съобразени и с обучението на студентите в НБУ.

 

С холивудска усмивка Иван Костов посрещна поздравлението на вътрешния министър Цветлин Йовчев, до който седна известната наша журналистка Люба Кулезич. Общо пет бяха зададените въпроси от аудиторията, в която видяхме и елитни политици от ДСБ. Реално Костов опроверга да има в бъдещата му дейност политически привкус, но от друга страна стана ясно, че управлението на рисковете е процес, свързан и с управлението на държавата, което е дело на една или повече партии.

Приятната изненада е твърдението на Костов, че ще подлагат на стресов тест информациите на социологическите проучвания с цел да няма в тях опити за манипулация. Още следващите два месеца ще излезнат официални доклади на интернет-страницата на Лабораторията на Костов и ще се направят първите изводи. Подобни дейности има на много места по света. Оцеляват само най-успешните и отеглилият се от политиката Иван се надява на успех. Явно разчита на подкрепата и на екипа си от ДСБ, с който преди години управляваше страната и който реално присъстваше на представянето.