От кибер- и електронните атаки срещу икономически сектори до манипулацията чрез социалните мрежи

САЩ сигнализират за ново оръжие за масово унищожение – кибератаки, електронни атаки и атаки срещу финансовата система. В доклад на Юнивърсал Стратеджи Груп „Оръжия за масово унищожение – развиваща се заплаха”, спонсориран от Пентагона, се казва, че наред с традиционните заплахи и химическото и билогично оръжие САЩ са принудени да противопоставят и на новите заплахи. Сред тях са хакерските атаки, използването на електромагнитни импулси и икономически саботажи, пише в. „Вашингтон таймс”.

„Заплахата за американската икономика е заплаха за страната като цяло и потенциалните последствия от икономическа атака са много сериозни”, се казва в доклада на Юнивърсал Стратеджи Груп. Експертите цитират книгата на китайските военни „Неограничена война” от 1999 г., в която се говори за финансовата война. В нея се дава съвет на китайската армия да използва средства за сриване на фондовите пазари, компютърни вируси и валутни машинации. През 2009 г. финансовият консултант Кевин Фримън твърди в анализ, подготвен по поръчение на Пентагона, че финансовата криза през 2008 г. в САЩ би могла да бъде саботаж, дело на терористи или чужди държави. Докладът на Фримън, озаглавен „Тайното оръжие,” тогава е разкритикуван от чиновници от администрацията на Обама. Днес той изглежда все по-актуален. Авторите от Юнивърсал Стратеджи Груп отново фокусират вниманието върху сриването на фондовите пазари на 6 май 2010 г. и стигат до извода, че крахът на борсата, когато пазарите падат с 10%, може да е причинен от манипулация с компютърни алгоритми, използвани в търговията. Има още един начин за дестабилизация – тайни валутни машинации, към които може да прибегне най-големият собственик на облигации на САЩ – например Китай и така да отслаби курса на долара и да предоврати продажба на дълга на САЩ на други.

Анализаторите се спират и на кибероръжието, което според тях може да бъде разглеждано като оръжие за масово поразяване в ерата на интернет. Координирана кибератака може да причини вреда на националната сигурност, като блокира търговията и унищожи енергийната мрежа на САЩ. Според доклада днес в Китай има около 180 000 "кибершпиони". През 2007 г и 2009 г. те са успели да проникнат в компютри на Пентагона и да видят дори чертежите на американските бойни самолети F-35 и F-32.

Ядрен взрив или високотехнологично оръжие като електромагнитни импулси може да доведе до хаос и наруши работата на всички електронни устройства в радиус от хиляди мили. В САЩ атака с такива импулси може да има разрушителни последствия, тъй като електрониката се използва активно.

Привеждат се примери и от други доклади, като например доклад на Пентагона от юли 2012г. В него се анализира заплахата китайските военни да взривят пазара на американски облигации, от които те държат $1,17 трилиона, като наказание за това, че САЩ доставят оръжие за Тайван.

В новата тайна война се отрежда огромна роля на социалните мрежи. Тези средства за комуникация, в която хората могат да останат анонимни и да манипулират обществото в желаната посока чрез фалшиви профили, са част от средствата на новата тайна война. В същото време в страни като Китай те са под контрол.

Авторите на доклада призовават правителството на САЩ да разработи национална стратегия и средства за защита на американската икономика от всички видове икономически атаки.