Стратегията трябва ясно да се определи каква е критичната инфраструктура, която защитава от кибер-нападения, кои държавни институции отговарят за това и как да се осъществи тази задача

Сърбия е една от малкото държави в региона, които, във време когато воюването в информационното пространство се превърна в реалност, нямат стратегия за кибер-сигурност, пише белградският вестник "Политика". Нападения по държавните информационни системи могат да нанесат голяма вреда на икономиката и системата за сигурност, да не говорим за шпионажа,пише изданието. Във време, в което гражданите всеки ден се насочват към многобройни компютърни бази данни и когато интернет е достъпен чрез мобилните телефони, чрез саботаж на тези системи може да бъде застрашено населението, отбелязва вестникът. При срещата неотдавна на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност в канцеларията на Съвета за национална сигурност и защита на тайните данни в Белград, е било констатирано, че е необходимо във възможно най-кратък срок да се изгради стратегия за кибер-сигурност, имайки между другото предвид значението на този въпрос в преговорите с Европейския съюз, отбелязва "Политика".

Стратегията за кибер-сигурността трябва ясно да се определи каква е критичната инфраструктура, която защитава от кибер-нападения, кои държавни институции отговарят за това, как да се осъществи тази задача, посочва пред изданието доц. д-р Иван Вулич от Управлението за телекомуникации и информатика на Генералния щаб на армията на Сърбия. Когато става дума за кибернетичната сигурност в Сърбия най-много в тази област се постигна именно в системата за отбрана, констатира "Политика". Вестникът отбелязва, че войната на НАТО против СРЮгославия през 1999 г. се смята за истинска кибер-война. Армията на Югославия въз основа на данни, събрани от електронно разузнаване, много успешно използва информатиката в бързото информиране на частите на терена, които бяха застрашени от въздушни удари, отбелязва вестникът. Тогава имало и хакерски нападения по сайтове и информационната структура на държави от НАТО. Вестникът пише, че е било предложено за кибер-сигурността на Сърбия да отговаря министерството на отбраната.

Сръбският премиер Ивица Дачич обяви, че с цел икономическото възстановяване на страната ще се застъпи за намаляване на най-високите заплати в обществения сектор, пише вестник "Блиц". Сръбският премиер се съгласил с първия вицепремиер Александър Вучич, че трябва да бъдат замразени бъдещите назначения в държавната администрация. Вестникът посочва, че правителството за една година е назначило най-малко 1500 души в държавната администрация. "Блиц" посочва, че Сърбия продължава да бъде сред държавите, в които броят на работещите в публичния сектор, е до три пъти по-голям от този в европейските страни. В местната и републиканската администрация в Сърбия днес работят 71 687 души, пише още белградският вестник.