Сигурност: Архив 2016

20
Дек '16

В България има повишена бдителност за терористични атаки по време на коледните празници още от миналата седмица. Това каза пред журналисти днес на полигона "Ново село" край Сливен началникът на отбраната генерал Константин Попов, помолен да коментира случващото се в Турция и Германия. Той допълни, че в страната ще бъдат предприети и допълнителни мерки. Има готовност за това при 68-ма бригада "Специални сили", където има 50 души, разделени на пет групи. Първата група има готовност за действие в един час, отделно има девет взвода с готовност за действие в два часа, с последващо нарастване на усилията до девет роти.

20
Дек '16

Кошмарът се сбъдва: нападение срещу коледен базар. В първите реакции думата "тероризъм" не се използваше или се употребяваше съвсем сдържано. Но очевидно някой в Берлин близо до Мемориалната църква е искал да подражава на терористичното нападение в Ница, при което на 14 юли, когато беше националният празник на Франция, загинаха 84 човека. Тогава по същия начин камион се вряза в тълпа по време на празненство. Полицията можа да спре атентатора едва след като той измина стотици метри от смъртоносния си път.

20
Дек '16

(335 непрочетени) - АБВ поща

Моряците от корветата "Бодри" с командир кап. трети ранг Николай Цонев получиха  приза "Екипаж на годината". Церемонията по награждаване на най-заслужилите служители на българския военен флот се проведе  в Адмиралтейството във Варна. Отличията се връчват за 15-и път съвместно от ръководството на ВМС и на списание "Океан".

20
Дек '16

След опита на терористи да взривят бомба пред министерството на труда, гръцки антитерористи се опасяват от голям удар. Според информацията гръцката полиция е под тревога и анализира всички сценарии за възможните действия на терористи от ново поколение. В терористичните организации, които са активни или са в състояние на застой, но с големи възможности, участват млади хора. Те разполагат с взривни вещества, които могат да предизвикат големи взривове, оръжие, крадени автомобили и мотоциклети и със сигурност много пари, които са от банкови обири.

17
Дек '16

 Китай проведе за пръв път учение с бойни стрелби с участието на своя единствен самолетоносач "Ляонин". Маневрите се състояха неотдавна в Бохайско море, близо до северното китайско крайбрежие. Участваха десетки самолети и кораби, изстреляни бяха десетина ракети.