Кметът на град Две могили, област Русе, Божидар Борисов е закупил за общината топографски карти по стандарт на НАТО, които да се използват при евентуални бедствени ситуации и аварии. Това съобщи Борисов по време на заседание в Русе на Областния щаб за готовността на институциите през зимния сезон.

 

Кметът обясни, че единната топографска карта в съответния стандарт и координатна система е необходима, за да няма разминаване в информацията между институциите при определена бедствена ситуация. Координатите на топографските карти по стандарт на НАТО са напълно съвместими с цивилните. Божидар Борисов даде пример със ситуация, при която има затрупани със сняг автомобили. С картата по най-бързия начин ще бъдат определени координатите на колите. Информацията ще бъде подадена до оперативния дежурен в общината и в областта, след което най-обикновена навигационна система може да заведе спасителите до мястото.

Кметът на Две могили обясни, че тези карти се изработват от Военно-географската служба на България и са напълно явни. Работи се лесно с тях. Нямам информация на друго място в България да се използват, затова предлагам да започнем от област Русе, каза Борисов.

Закупени са 10 комплекта, като всеки включва по четири топографски карти за покритие на общинската територия. Те ще бъдат раздадени и на кметовете на малките населени места в община Две могили. Поръчани са и ръководства за работа с този вид карти, ще бъде организирано и обучение. Борисов коментира, че за държавни институции и за общини цената е минимална. Например, един картен лист в мащаб 1:50 000 струва 6 лева. Той обясни, че в топографската карта има много повече информация от тази, която се продава в магазинната мрежа. Всички физико-географски характеристики, които са на повърхността, са изобразени със съответните знаци. Картата може да е полезна и за почистване на дерета. На нея могат да се маркират опасни участъци - заливни площи и населени с хора зони, за които може да възникне опасност при евентуално наводнение.

Областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев коментира, че е добре и останалите общини от областта да се снабдят с топографски карти.