Високопоставен генерал от НАТО каза, че изказването на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че САЩ могат да се откажат от задълженията си в Североатлантическия договор, не е сериозно, защото договорът е толкова обвързващ и важен за Америка и нейните съюзници, че никой президент "не би се осмелил" да го промени.

 

Според чешкия генерал Петър Павел член 5 от договора за НАТО, предвиждащ взаимна отбрана, е пределно ясен и НАТО ще защити безусловно всяка своя държава членка, ако тя бъде нападната. Павел, който е председател на военния комитет на НАТО, говори пред АП в навечерието на Международния форум по сигурността в канадския град Халифакс - първата голяма международна конференция по проблемите на сигурността след избирането на Тръмп. Той обаче добави, че поставеното от САЩ изискване всички държави членки на алианса да отделят минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, е "абсолютно оправдано." Засега само 4 държави от НАТО, освен САЩ, изпълняват това условие - Великобритания, Естония, Гърция и Полша. Павел посочи, че върху останалите ще бъде засилен натискът да изпълнят поетия ангажимент, защото САЩ носят твърде голямо бреме.

Павел се разграничи от отправените от Тръмп в предизборната му кампания нападки срещу НАТО. Той каза, че абсолютно не би нарекъл НАТО изживяла времето си организация. НАТО е по необходима от всякога, подчерта генералът. Той изрази надежда, че Тръмп ще се изразява по-умерено, след като вече е избран за президент.