Следващото поколение британски експерти по киберсигурност ще бъде обучавано в прочутия Блечли парк, където са разшифровани нацистките кодове през Втората световна война, обяви директорът на новия институт Аластър Макуилсън. Първият Национален колеж по киберсигурността във Великобритания ще подбере най-талантливите и най-квалифицирани ученици, каза Макуилсън в изявление.

 

Той обясни, че целта на обучението е да събере на едно място сложните и разпръснати ресурси на британското обучение в областта на киберсигурността. Центърът ще има за приоритет да обучава ученици на възраст от 16 до 19 години в областта на киберсигурността чрез уроци по компютърни науки, математика и физика. След ремонт на стойност близо 6 милиона евро Блечли парк ще заработи през 2018 г.

В това имение британският математик Алън Тюринг, смятан за баща на компютърните науки, успява да разбие кодовете, използвани от подводници на нацистка Германия в Северния Атлантик, отбелязва Франс прес. Според някои историци това ускорява падането на Хитлер, който в противен случай е можел да се задържи на власт още една или две години.