Уволнен турски генерал, издирван във връзка с осуетения опит за преврат през юли, заяви, че чистката на правителството срещу висши командири и пилоти нанася дълбоки дългосрочни вреди на втората по големина армия в НАТО. Мехмет Ялъналп, който ръководеше стратегията по въздушно командване на НАТО в Германия по време на опита за преврат, каза, че е бил уволнен седмица по-късно. Той е сред стотиците уволнени турски офицери в НАТО, някои от които потърсиха убежище в Европа.

 

Последиците са разрушителни, каза Ялъналп за чистката след пуча на 15 юли, в който той отрича да е участвал. Армията отслабва. Ние губим нашия личен състав, защото те са отведени в безсрочен арест, допълва той по адрес на офицерите, които са държани в затвора в очакване на съдебен процес. Може да отнеме години, дори десетилетия, за възстановяване. Като оставя настрана гнева от рухването на неговата кариера, Ялъналп казва, че чистката смазва духа на армията, подкопава компетентността и оставя въоръжените сили без достатъчно пилоти за изтребителите Ф-16.

Турски официални представители напълно отхвърлят подобни твърдения. Те казват, че армията е станала по-лоялна и ефективна с отстраняването на отцепниците, някои от които задигнаха танкове, изтребители и хеликоптери при опита за превземане на властта.    След опита за преврат Турция предприе военна операция в Сирия, за да прогони бойците от "Ислямска държава" от своята граница, и засили кампанията си срещу кюрдските бунтовници в югоизточна Турция и северен Ирак. Това е доказателство, казват официалните представители, че турската армия е способна да изпълнява своите задължения към НАТО и да продължи да пази Турция.

Задачите на турските въоръжени сили във и извън границите на страната се изпълняват без спънки и операциите продължават през прекъсване, заяви високопоставен турски представител. Запитан за статута на Ялъналп, друг висш представител по сигурността каза: Има заповед за арест за него. Той ще бъде задържан, ако влезе в страната. Служителят каза, че издаването на заповед означава, че има конкретни доказателства срещу генерала, основани или на свидетелски показания на друг заподозрян, или от мобилно приложение, което според властите е било използвано от заговорниците.

Ялъналп каза, че никога не му е било съобщавано какви са обвиненията и се съмнява, че има някакви доказателства срещу него. Според указ, публикуван в турския Държавен вестник на 1 август, Ялъналп е преназначен от министерството на отбраната заедно с още 43 други генерали. Той каза, че другите офицери, които са се завърнали, са били арестувани. Някои от моите колеги са сега в ареста, генерали, които бяха в отпуска в онзи момент.., висококвалифицирани хора, каза 48-годишният генерал в интервю в Брюксел. Сега той кандидатства за докторантура в Германия.

Ялъналп каза, че докато отстранените 5000 офицери са само част от 400-хилядната турска армия, те са най-добре обучените, на чийто опит разчита армията. Около 150 от грубо 360 генерали бяха задържани след неуспешния преврат. Нужни са 25-30 години, за да израснеш като висш офицер, да планираш, да мислиш и да действаш като генерал. Трудно можем да намерим достатъчно талантливи хора, за да летят на нашите изтребители, каза той. Турските 240 изтребителя Ф-16 сега имат само 200 пилоти. Той каза, че войниците, които са все още на служба, получават ненавистни имейли, имат понижен дух и живеят в страх от арести.

Турската армия не разкрива броя на своите пилоти, но въздушните сили публично се обърнаха през септември към стотици бивши пилоти да се върнат в редиците на армията. Военен източник каза този месец, че реакцията на този апел е била "под очакванията", но министерството на отбраната е стартирало програма, която ще позволи бивши военни пилоти, които сега работят в гражданската авиация, да се върнат временно в армията.

След опита за преврат Турция уволни или временно отстрани от длъжност над 125 000 държавни служители - от войници и полицаи до данъчни инспектори и съдии, с което предизвика критиките на западните си съюзници и на правозащитни групи и разклати доверието в демократичните устои на страната. Ако мисленето на армията в Турция се смени, това означава, че е възможно оста на страната да се промени от Запад на Изток, далеч от САЩ, каза Ялъналп. Генералът преди това е служил като висш командир на ескадрила във военновъздушната база Акънджъ край Анкара, център на опита за преврат. Военновъздушните сили изиграха важна роля в неуспелия пуч, при който загинаха над 240 души, повечето от тях цивилни.

Ялъналп бе сред малката група висши офицери, които получиха изненадващо повишение през 2014 г., ставайки бригаден генерал. След това той бе изпратен във военновъздушната на НАТО Рамщайн в Германия. Най-малко седем души от тази група са в затвора, очаквайки съдебен процес по обвинения в ключова роля в опита за преврат, според публикации в турски медии. Според Ялъналп основното свидетелство срещу него е списък на турски генерали, направен от заговорниците. Той каза, че неговото уволнение започнало с обаждане от офицер с по-нисък ранг, който го попитал дали е подал оставка. Объркан, той се обадил на по-висши офицери, разследващи събитията от 15 юли. Казах им, че нямам нищо общо със списъка или със заговорниците. Не съм част от никаква група или нелегална организация, каза Ялъналп. Според него списъкът няма смисъл. Има генерали от списъка, обвинени, че са подкрепили преврата, които все още работят във ВВС, не са отстранени.

Ялъналп каза, че задържането на генерал от турското посолство във Вашингтон го е убедило да не се връща в Турция. Колегата му бригаден генерал Явуз Челик прие да се пенсионира и се върна в Турция, където скоро след това бе арестуван.