Броят на мигрантите, които излизат от западната граница е по-голям от тези, които влизат през южната граница на страната, съобщи  депутатът от парламентарната група на АБВ  генералът от запаса Михо Михов.  Според него увеличеният брой на мигрантите, които преминават към западната граница на страната се корени във вътрешната неосигуреност и  каналджийството.

 

Дуалистичното състояние на охраната на границата от желаещи граждански структури и борчески групи не е желателно, защото говори за липса на държавност, посочи той. Прогнозата му е, че въоръжените сили на Българската армия ще взема все по-голямо участие в охраната на границата. Според ген. Михов е парадоксално, че на Министерството на отбраната все още не са изплатени средствата, изразходени за охрана на границата от пролетта на тази година до момента. По думите му тези средства възлизат на около пет милиона лева. Той посочи, че военнослужещите ще трябва да вземат участие и в предотвратяването на каналджийстовото, което явно просперира, като се включват в съвместните патрули на първия ешалон.

Причината е, че военнослужещите не са обвързани нито с МВР, нито с местните структури. Като бивш военнослужещ, той не приветства подобна неприсъща за функциите на армията дейност, тъй като тя се подготвя и за борбата с тероризма и за справяне с евентуални бедствия и аварии. Той каза, че при толкова много задачи и  ниски заплати, моралният дух на военнослужещите пада. Към това той прибави и остарялата техника и липсата на модернизация. Той определи отношението си за увеличението на бюджета на армията със 78, 8 милиона лева, като разколебано положително, защото тези средства не подобряват боеспособоността на армията, тъй като са предназначени за осигуровки, за пенсии и за заплати.