Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб започват партньорство в световен мащаб, за да откриват и пресичат пропагандата на тероризма в интернет. Четирите американски компании ще създадат обща база данни на т.нар. дигитални пръстови отпечатъци на снимки или видеозаписи с пропаганда на тероризма, които са отстранени от платформите им.

Като споделяме тези информации помежду си, ще можем да използваме дигиталните отпечатъци, за да разпознаваме потенциално терористично съдържание в нашите платформи, достъпни за обществото, се казва в общо комюнике на компаниите. Те уточняват, че няма да има автоматично оттегляне или блокиране на съдържание и че всяка от четирите компании ще преценява дали това съдържание нарушава нейните правила. Всяка ще решава независимо от другите кои снимки и видеозаписи ще добавя към общата база данни. Ще се започне с оттегляне от платформите на най-фрапиращите и екстремни съдържания, нарушаващи правилата на компаниите. Освен това ще се разисква как да бъдат привлечени и други технологични фирми. Всяка от тях обаче ще продължи да прави независима преценка на исканията на правителствата или органите за сигурност за оттегляне на информация или съдържания.

Партньорството между Фейсбук, Туитър, Ютюб и Майкрософт започва в момент, когато САЩ, Европейската комисия и редица други правителства все по-настойчиво искат социалните мрежи да засилят борбата срещу джихадистката пропаганда в интернет. Повечето социални мрежи забраняват съдържания с призиви към насилие или с възхвала на тероризма.