Модернизацията на Българската армия е на дневен ред, стратегически важна и неотложна е, каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев на церемонията по връчване на пагони на висши военни. Държавният глава заяви, че независимо какво ще се случва в политическата среда на България - дали ще се върви или не към избори, кои ще бъдат следващите управляващи, какво ще  е името на следващия президент и министри, програмата за модернизиране на  въоръжените сили до 2020 г. - стратегически документ, одобрен от всички и финансово обезпечен от държавата, трябва да бъде изпълнен.

По думите на президента не може да има никакво оправдание, ако се намери повод програмата да бъде отложена. Важно е да има приемственост, каза Росен Плевнелиев и изрази очакването новоизбраният президент да работи за приемственост. Тази програма е факт, добрите намерения, облечени в ясни действия на Народното събрание  и правителството са също факт, необходимо е добро изпълнение, посочи държавният глава. Той изтъкна, че в последните години развитието на армията беше позиционирано като приоритет, започна увеличаване на средствата за отбрана и така трябва да бъде до достигането им до 2 процента от БВП в изпълнение на ангажиментите към партньорите от НАТО и докато се вдигне самочувствието на българските войници. Това ще се получи когато те видят държавата на своя страна, когато имат съвременно оборудване и Българската армия има модерни,технологични ,ефективни средства ,за да гарантира сигурността на българския народ.

На церемонията бригаден генерал Цанко Стойков, командир на ВВС,  беше удостоен с висше офицерско звание "генерал-майор".  Новият началник на Военната академия "Г. С. Раковски" бригаден генерал Груди Ангелов, досегашен командир на 61-ва механизирана бригада,  получи пагони на  "генерал-майор".

Пагони на "бригаден генерал" получиха полк. Димитър Иванов- командир на 24-та авиационна база, полк. Пламен Йорданов - командир на 61-ва механизирана бригада и полк. Илко Йорданов, който стана командир на Националната гвардейска част.