Потребителите на мобилен интернет във Великобритания са засегнати от липса на покритие на места и по-лоша 4 Джи (4G) мрежа, отколкото в Румъния, Албания, Панама или Перу. Това сочи публикуван  правителствен доклад. Великобритания се нарежда на 54-то място в света по 4 Джи интернет и е теглена надолу от "дигиталните пустини", където е невъзможно да бъдете онлайн, се посочва в документа.

 

Според доклада на Националната комисия за инфраструктура (NIC) правителството трябва да гарантира, че основните мобилни услуги на открито - разговори, тестови съобщения и данни - са достъпни независимо къде живеят, работят и пътуват хората. Великобритания изостава в "дигитална лента", макар мобилните устройства да са повече от хората и 93 процента от възрастните в страната да притежават мобилен телефон, предупреди председателят на комисията лорд Андрю Адонис.

Комисията се стреми до 2025 година в страната да бъде пуснат 5 Джи (5G) интернет с акцент върху подобряването на връзката в градските центрове, както и инсталирането крайпътни мрежи, за да се гарантира достъп в движение на пътуващите по магистралите и с влакове.