В момента няма данни за засилен бежански натиск по море, каза  командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той посочи, че военният флот има висока готовност да реагира при нужда, разполага както с техника, така и с добре подготвени хора. ВМС имат ангажименти и към зелената граница на България, посочи Петев. Той припомни, че от септември военнослужещи от флота участват в операция за оказване на логистична подкрепа по българо-турската граница на гранична полиция.

Контраадмиралът допълни, че вече е посетил два пъти района на Резово, където са основно силите на ВМС. Момчетата действат отговорно и имат ясното съзнание, че не вършат работата на някой друг, а правят това, за което са полагали клетва - да бранят нашата родина, каза командирът на флота.

Като цяло 2016 г. бе успешна за ВМС, отчете Петев. По думите му най-важното е, че вече е факт проектът за придобиване на многофункционални патрулни кораби. Процедурата върви, макар че в момента с оставката на правителството има забавяне, каза контраадмиралът. Според него през следващата година ще бъде финализирана процедурата и ще бъде подписан договорът за придобиването на тези кораби.

През настоящата година флотът изпълни задачите си и участва в няколко операции и учения, насочени и към ограничаване рисковете за националната сигурност, каза още Петев. По думите му тази тенденция ще се запази и през 2017 г., като ударението ще бъде върху интегрирането на ВМС както с видовете въоръжени сили и съвместното командване на силите на национално ниво, така и в международен план. Според Петев акцент догодина ще бъде и партньорството на флота с невоенните организации, които са част от националната сигурност.

През тази година бе дадено началото на нов тип операция - "Морски страж", която замени "Актив Индевър" и от операция в Средиземно море тя стана операция по морска сигурност, допълни Петев. Според него тази промяна е била от изключително значение за нашата страна, тъй като учението "Бриз" е било проведено и анализирано именно като вид морска операция по сигурност. Така България се нареди сред първите три държави, които участваха в стартирането на тази операция, каза Петев. Той допълни, че основният принос на морската операция по сигурност е борбата с терористичните мрежи, като целта е да не се ползва Средиземно море като логистичен път от Ислямска държава. Освен това задачата е да се гарантира свободата на корабоплаването и сигурността на морските превози.