След опита на терористи да взривят бомба пред министерството на труда, гръцки антитерористи се опасяват от голям удар. Според информацията гръцката полиция е под тревога и анализира всички сценарии за възможните действия на терористи от ново поколение. В терористичните организации, които са активни или са в състояние на застой, но с големи възможности, участват млади хора. Те разполагат с взривни вещества, които могат да предизвикат големи взривове, оръжие, крадени автомобили и мотоциклети и със сигурност много пари, които са от банкови обири.

 

Бомбата пред министерството на труда, която в крайна сметка не избухна, показва, че терористите искат да повишат значението на ударите си и могат да го направят. Полицаите вярват, че "внуците" на тероризма иска да копират "дедите" си от организацията "17 ноември" и начина, по който тя действа през първите си години. Властите смятат, че новият тероризъм ще се стреми да спечели народна подкрепа с някой особено символичен удар.

Показват, че са прекалено смели и безразлични към живота. Това, което им липсва, е народно признание за революционната им дейност. Както терористите от "17 ноември" започнаха с удари срещу американски цели и спечелиха признание за дейността си през първите години, и "наследниците" им планират да направят същото, казва опитен служител на отдела за борба с тероризма.  Истината е, че групите, които развиват дейност в Гърция, целят да "спечелят" голяма част от хората. Искат да използват народното недоволство  от икономическата криза и безизходицата в политическата система и търсят цел, която да ги направи известни.

Анализите показват, че основните цели на терористите са четири.

Първата е възможен удар срещу представител на международните кредитори. Гневът на хората от непрекъснатото налагане на мерки за икономии при всяко идване на тройката кредитори в Атина е това, което кара терористите да обмислят удар срещу някой от представителите им. Това би бил изключително труден удар заради мерките за сигурност, които се прилагат. Въпреки това терористични групи могат да рискуват, за да го направят. Поради това гръцката полиция планира допълнителни мерки за сигурност, както около хотел "Хилтън", където се провеждат преговорите с правителството, така и на икономическите конференции и местата, където се движат представителите на кредиторите. От отдела за борба с тероризма смятат, че терористите биха искали да използват анатемосването на тройката от гражданите, както направи "17 ноември" като уби резидента на ЦРУ в Атина Ричард Уелч.

Антитерористи не изключват вероятността да се подготвя удар и срещу цел, която е свързана с икономиката. При всички случаи бомбата пред министерството на труда, която не избухна, се движи точно в тази посока. Полицаите не изключват вероятността да се извърши удар срещу хора от икономическия сектор - министри, банкери, бизнесмени. Вниманието се концентрира основно върху възможно бомбено нападение, което да е предупреждение и без да има невинни жертви, които да попречат на намерението на терористите да добият популярност.

Не е изключен и удар срещу представители на съдебната система. В последно време съдебната система отново е във фокуса на внимание заради важни решения, които взима или трябва да вземе. Терористите може да обмислят да направят удар срещу съдии като пак свирят на струната на народната душа.

Като четвърта възможност се очертава удар срещу политическо лице. Това се смята за трудно начинание предвид строгите мерки за сигурност.

Бомбата пред министерството на труда е последният от поредицата удари от последните месеци. Антитерористи смятат, че тенденцията няма да бъде спряна лесно. Мястото на удара - центъра на Атина в близост до парламента показва, че терористите знаят какво искат и как да го постигнат. Бомбата е транспортирана с откраднат автомобил. Това е станало без никой да усети. Терористите са предупредили по телефона за предстоящ взрив. От камерите за видеонаблюдение в района става ясно, че терористите действат опитно и проявяват смелост. Това нападение беше предшествано от хвърляне на ръчна граната в предверието на френското посолство, което се намира точно срещу парламента. Всичко това показва колко опасни удари могат да правят терористите.

Новата серия от терористични удари започна в средата на октомври миналата година с взрив пред дома на служител на съдебната система в центъра на Атина. Отговорност тогава пое познатата "Заговор на ядрата на огъня", предупреждавайки за нови удари в рамките на т.нар. "план за възмездие".

Последва хвърлянето на ръчна граната във френското посолство, отговорност за което пое "Организация за революционна самозащита". В миналото тази организация извърши въоръжени нападения срещу офиси на ПАСОК и посолството на Мексико. Нападението от миналата седмица срещу министерството на труда, макар и неуспешно, има общи елементи с друго - от ноември 2015 г. пред сградата на Съюза на гръцките индустриалци, при което бяха нанесени големи материални щети. Тогава отговорността беше поета от "Група народни бойци". Същата групировка извърши в началото на 2013 г. нападения срещу офис на Нова демокрация.

Гръцката полиция проверява данните за неуловени членове на терористични организации. Разследват се и последните обири за стотици хиляди евро, за да се установи дали не се създава "революционна каса".