Кошмарът се сбъдва: нападение срещу коледен базар. В първите реакции думата "тероризъм" не се използваше или се употребяваше съвсем сдържано. Но очевидно някой в Берлин близо до Мемориалната църква е искал да подражава на терористичното нападение в Ница, при което на 14 юли, когато беше националният празник на Франция, загинаха 84 човека. Тогава по същия начин камион се вряза в тълпа по време на празненство. Полицията можа да спре атентатора едва след като той измина стотици метри от смъртоносния си път.

 

В Берлин атентаторът не стигна толкова далеч. Това не е утеха за жертвите. Но можеше да се предотврати още по-лошо нещо, за да не се превърне "Берлин" напълно в "Ница". Беше ли това късмет? След нападението във Франция беше ясно, че на базарите и панаирите би трябвало да се вземат особени мерки за сигурност, че в бъдеще около подобни места по принцип трябва да се поставят специални бетонни заграждения. Как можа да се стигне дотук в Берлин?

За Германия първата проверка за сигурността след нападението в Ница беше Октоберфест. Тя издържа тази проверка. За коледните базари, каквито има в цяла Германия  -  в по-малки и по-големи градове, в Берлин и на много други места, със сигурност важат други стандарти. Рисковете същестуват навсякъде и по всяко време. За това постоянно предупреждават политиците, полицията и разузнаването. Принципът, че хората не бива да променят начина си на живот заради тероризма и да се дават указания в каква атмосфера да се провеждат панаирите и празненствата, е подложен на тази проверка по сериозен начин.

Най-вече на коледните базари, защото за тях също така важи, че не са обикновени базари. При цялата безвкусица и комерсиалност те разпространяваха едно настроение, произтичащо от алтернативен свят на терористичната война, обявена на Запада с подобни атентати. Това престана ли вече да е така? Трябва ли сега в дните преди Бъдни вечер да се поставят светлини по елхите в знак на протест срещу убийствата, смъртта и терористичния мрак? Правилно беше след предишните терористични нападения да се отменят само отделни големи събития, но иначе да не се създава тревога. Във Франция обаче вече се възцари страхът. В Германия сега няма да е по-различно. Може ли някой просто да каже: Весела Коледа? След нападението в Берлин това е трудно, за мнозина - невъзможно. В такива времена може би коледният базар вече няма да дава утеха, но вероятно не и посланието на Рождественската история.