В България има повишена бдителност за терористични атаки по време на коледните празници още от миналата седмица. Това каза пред журналисти днес на полигона "Ново село" край Сливен началникът на отбраната генерал Константин Попов, помолен да коментира случващото се в Турция и Германия. Той допълни, че в страната ще бъдат предприети и допълнителни мерки. Има готовност за това при 68-ма бригада "Специални сили", където има 50 души, разделени на пет групи. Първата група има готовност за действие в един час, отделно има девет взвода с готовност за действие в два часа, с последващо нарастване на усилията до девет роти.

 

Генерал Попов обясни, че няма конкретна информация и обект, който да е застрашен. Началникът на отбраната  присъства на ВИП-ден за заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION" 17-1. Той посочи, че това е традиционно учение и това е четвъртата ротация тази година. Целта е била да се тренира през всички сезони на годината, включително и през зимата. Освен тази трудност, той посочи, че и сложността при координацията в една рота, съставена от войници от различни държави. Според него, показаното означава, че е била свършена изключително добра работа.

По думите му, България през тази година е постигнала голям успех в модернизацията на армията, визирайки проектите за инвестиционни разходи за флота и военновъздушните сили. Генерал Попов подчерта, че настоява да продължи проектът за Сухопътни войски и изрази увереност, че следващата година този проект ще мине през Народното събрание, защото не може да се развиват само два вида въоръжени сили. "Сухопътни войски са много заети, и на граница, и по линия за противодействие на тероризма и най-важната задача - за защита на държавата", допълни началникът на отбраната.

През следващата година предстоят четири големи съвместни учения, като в най-мащабното от тях ще участват над 3000 военнослужещи от различни страни, с участие на много техника. Като важен елемент от това учение генерал Попов посочи преминаването на съюзници през територията на страната, тяхната охрана и разполагане.