Околна среда: Архив 2015

17
Дек '15

Еднодневната визита на турския премиер Ахмет Давутоглу в съседна България изведе наяве няколко позабравени истини, пише турският в. "Дейли сабах". Първата е фактът, че няколко приятели на Турция са готови да покажат солидарност с нея в момент, когато тя преминава през криза с Русия, опитва да се справи с масивен приток на сирийски бежанци и се бори с терористи отцепници.

15
Дек '15

На телефон 112 са получени 97 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес тази година. Те са предоставени на съответните областни дирекции за извършване на проверки.На откритата линия в Ситуационен център в МВР са подадени 10 сигнала от граждани, като 7 от тях са съотносими към дейността на МВР, 6 от сигналите са анонимни. Изготвени са телеграми, които са изпратени до съответните областни дирекции на МВР за отношение.

15
Дек '15

Климатичната система на Земята е навлязла в безпрецедентно състояние. Екстремните климатични явления едва сега започват, пише slate.com. Глобалната температура през октомври е била най-високата, регистрирана някога. Появиха нови доказателства, които показват, че климатичната система на Земята през последните няколко месеца е навлязла в безпрецедентно състояние. Или поне от изобретяването на земеделието преди 10 000 години.

13
Дек '15
  • Бързина — Системата е напълно автоматизирана. Приетият сигнал се предава към службите за спешно реагиране за секунди. Телефон 112 осигурява бърза и едновременна намеса на няколко служби за спешно реагиране, когато инцидентът изисква тяхната намеса.
  • Локализация – Данните за местоположението на повикващия се предоставят от телекомуникационните оператори. В центровете 112 се получава информация за местоположението на повикващия автоматично в момента на приемане на повикването от оператор (call taker), чрез “push” метод. Точността за мобилните оператори е на ниво клетка.

13
Дек '15

Първите преговори на България с ЕС по Глава 19 „Телекомуникации и информационни технологии”, в която е и изискването за ЕЕНСП 112, започват през 1997 г. В периода 1997-2005 г. изработването на проект на системата 112 е възлаган последователно на БТК, ДА „Гражданска защита”, Министерство на транспорта и съобщенията и ДАИТС, но този процес не стартира. В края на 2005 г. със заповед на Министър-председателя е създадена междуведомствена работна група със задача да подготви „Концепция за изграждане и внедряване на Национална система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112”.