Глобалното затопляне и резките климатични промени ще доведат до увеличаване на мълниите с 50 процента до края на века, пишат от Асошиейтед прес.Според изследването, проведено от специалисти към калифорнийския университет Бъркли, глобалното затопляне ще причини и други екстремни климатични катаклизми.Учените прогнозират, че до края на този век мълниите ще са се увеличили с 50%, а гръмотевичните бури ще станат по-интензивни до края на десетилетието. Това ще бъде причинено от по-високите температури и влажност на Земята.

 

Американските експерти са взели под внимание различни фактори, сред които количеството на валежите и затопляне на въздуха. Те смятат, че мълниите ще се увеличават с всеки градуса нагоре по Целзий.


На базата на 11 различни климатични модела, използвани в изследването, специалистите предричат повишаване на температурите с 4 градуса по Целзий до края на века. Повишаването на температурите се отразява и на честотата на светкавиците.Тъй като мълниите отнемат живота на десетки хора всяка година, очаква се и с покачването на броя им да се увеличи и броят на жертвите.По-големият брой мълнии ще доведе и до повече горски пожари, както и до промени в химическия състав на атмосферата.

„Понастоящем отчитаме 30 милиона мълнии годишно. До 2100-ата година броят им ще нарасне до 45 милиона годишно" - казва климатологът и ръководител на изследването Дейвид Ромпс.

Картите на климатолозите са показали, че повишаващите се температури влияят на броя на мълниите, тъй като затоплянето на въздуха ще увеличи количеството на водни изпарения в атмосферата. Експертите от калифорнийския университет не отхвърлят напълно теорията, че резките климатични аномалии, които наблюдаваме през последните години, са дело именно на глобалното затопляне.Доклад, публикуван по-рано тази година, алармира властите в САЩ, че трябва да се вземат спешни мерки срещу глобалното затопляне, тъй като подобен период ще превърне страната на неограничените възможности в буреносно и опасно за живеене място.