Загрижеността на хиляди хора относно измененията в климатичните условия – повишаването на температурите, високите нива на водите е на първо място, за да се запази живота на планетата Земя. Мерките, които взимат различни правителствени и неправителствени организации успяват и ще успяват да защитават най-рисковите райони. Оказва се обаче, че тези промени в климата на нашата планета крият и скрити рискове за живота на хората. Те могат да доведат до появата и разпространението на смъртоносни болести от по-бедните региони към по-развитите страни.

 

Притесненията на специалистите са за разпространението на тропическа треска (денга) от комари. Заявявайки, че по този начин годишно за заразяват близо 50 милиона души, от които 12 000 по цял свят умират. Учените намират, че денга може да се окаже сериозен здравен проблем в някои части на Европа, защото климата над втория най-малък континент се променя. Температурите се повишават, а влажността се увеличава – страхотни условия за растежа на комари. Научните предположения на екипа се основават на данни от денга при свине в Мексико. Базирайки се на температурните граници, влажността на въздуха, валежите.


Също се е имало предвид и гъстотата и доходите на населението върху разпространението на заболяването. И използвайки тези данни, те се опитали на направят примерна графика за степента на разпространение на инфекциозния процес в Европа през следващия един век.Установило се, че броят заразени от денга треска ще се увеличи значително, до 10 случая на 100 000 жители. Предполага се, че най-засегнати ще са районите около Средиземно море, Адриатическо море и североизточната част на Италия. Рандомизирано проучване пък посочва, че рискове за значително увеличаване на заразените с лаймска болест също ще бъдат налице.Вирусът на денга инфекцията се разпространява от комари. Симптомите включват треска, главоболие, обрив по кожата, болка в мускулите и ставите, обрив, наподобяващ дребна шарка.