Известни природни и културни забележителности - от Големия бариерен риф до ледника Мер-дьо-глас, са застрашени или вече търпят последиците от климатичното затопляне, които често се натрупват и към други заплахи, съобщи АФП. Климатичното затопляне се смята за една от основните заплахи за Големия бариерен риф, който е с дължина 2300 км над североизточното австралийско крайбрежие. Там сред коралите живеят хиляди видове риби и други организми. Свързани с климатичното затопляне са и други заплахи за Големия бариерен риф - покачващото се морско равнище, бури, валежи, киселинност на водата. Покачващите се температури предизвикват избелване на коралите, които умират заради недостиг на храна, изтъква Институтът по глобални промени към университета на Куинсланд.

 

 

 

Най-големият френски ледник Мер-дьо-глас с площ 32 км на Монблан, е изтънял с 3,61 м от октомври 2014 г. до октомври 2015 г. - три пъти повече от обичайното, установи Лабораторията по глациология в Гренобъл. От 30 години ледникът губи по около метър от дебелината си заради глобалното затопляне. Само през 1995 г. и 2001 г. ледът му се е увеличил с няколко сантиметра.

 

 

Венеция се спуска в лагуната с 10 см на век заради покачването на морското равнище, посочи ЮНЕСКО. През 20-и век към тях са се добавили още 10 до 13 см заради индустрията, която ползва подпочвени води. При умерено затопляне на климата потъването на града може да достигне 54 см до 2100 г.

 

 

Ледниците на Килиманджаро - най-високата планина в Африка (5895 м), съществуват от повече от 10 000 години. През 20-и век площта им е намаляла с 80 процента заради комбинирания ефект на климатичното затопляне и променените местни традиции и използване на почвата, посочи ЮНЕСКО. Ако тенденцията не бъде променена, ледовете на Килиманджаро могат да изчезнат за по-малко от 15 години.

 

 

От две години перуанските власти следят ефекта от затоплянето върху древния град на инките Мачу Пикчу, както и върху ледника Салкантай, който се топи. Това може да промени снабдяването с вода и от него да пострадат някои животински и растителни видове около руините, повечето от които са застрашени от изчезване. Затоплянето може да предизвика суши и горски пожари, които да достигнат до руините. Възможни са също силни валежи, които да предизвикат опасни за паметниците лавини и наводнения.

 

 

Вечната замръзналост на най-високата японска планина Фуджи заради глобалното затопляне вече е на височина от 3500 до 3700 м, докато през 1976 година границата беше на 3200 м.

 

 

В Сен Луи в Сенегал повече от 1200 души са застрашени от покачването на океана и на равнището на р. Сенегал заради увеличаващите се сезонни дъждове. Последиците от климатичното затопляне са усложнени, защото хората са се заселили в зони с чести наводнения.