Климатичната система на Земята е навлязла в безпрецедентно състояние. Екстремните климатични явления едва сега започват, пише slate.com. Глобалната температура през октомври е била най-високата, регистрирана някога. Появиха нови доказателства, които показват, че климатичната система на Земята през последните няколко месеца е навлязла в безпрецедентно състояние. Или поне от изобретяването на земеделието преди 10 000 години.

 

Планета два пъти демонстрира скокове нагоре и надолу, което предизвика нови опасения за негативните ефекти в цял свят, някои от които вече са се проявили. Ел Ниньо – периодично затопляне на тропическата част на Тихия океан, е пряка причина за глобалната жега през тази година, но глобалното затопляне също така е “криело” топлина в океаните в продължение на десетилетия. Сега има 99.9% шанс, че 2015 г. ще бъде най-топлата година за целия период на наблюдение, и е вероятно разликата да е много голяма. Новите данни показват, че течението Ел Ниньо в момента е най-интензивно от всички измервания досега. На седмична база – оставяйки зад себе си мощните явления от периодите 1982-83 и 1997-98 г., а вероятно и 1877-78 (Океанските данни от 19-ти век са по-малко надеждни от модерните, от космическата ера.) В Туитър един федерален метеоролог заяви, че новите данни са толкова екстремни, че той първоначално не им повярвал: достатъчно точни ли са.

 

Подробните измервания на Ел Ниньо се обновяват само веднъж месечно или сезонно, и явлението Ел Ниньо все още се укрепва. Така че ние все още не знаем със сигурност колко силно ще бъде. Но едно нещо може да се каже със сигурност: Човечеството никога преди не се е сблъсквало с глобалните океани такива, каквито са сега. “Това събитие играе на неизследвана територия, а нашата планета рязко премина в ново състояние, поради изменението на климата,” – заяви Мишел Жаро, генерален секретар на Световната метеорологична организация, в изявление по повод най-новите данни.

“Това, което се случва, е естествено. Събитието Ел Ниньо и изменението на климата, предизвикано от хората, могат да си взаимодействат и да се променят един от друг по начин, който никога не сме наблюдавали.”