Черният петък започва в средата на финансовата криза.

През 1870 година търговците на дребно са имали практиката да отбелязват загубите в червено, а приходите в черно (да, с мастило). След месеци, белязани в червено, магазините накрая навлизали в територията на черната зона през деня след празника в САЩ - Деня на благодарността. По някаква причина именно тогава именно тогава започвало празничното пазаруване. В крайна сметка притежателите на магазините, в отговор на тълпите от купувачи, започнали да сключват големи сделки и така се стигнало до истинското "бойно поле", в каквото се е превърнал днес Черният петък. Ако оставим историята настрани, всичко е съвсем просто - това е денят на най-големите продажби за бизнеса, който си връща всички пари, които е загубил предишната година. За потребителите е начин да си пожелаят всичко, за което копнее сърцето им на изгодна цена, но само, ако искат да се борят за него. Макар че продажбите от Черния петък най-вероятно превишават намаленията на Кибер понеделника, купувачът може да си спести мъчението от "канадската борба" с колегите си за телевизорите, ако просто пазарува онлайн. Кибер понеделникът е преди всичко за удобство.

Първоначално двата дни на голямото пазаруване се различавали повече заради свързването с интернет чрез модем. Премествайки възможността за онлайн търговия на дребно в понеделник, онлайн търговци са дали възможността на потребителите за достъп до магазините в мрежата чрез високотехнологични интернет връзки на работните места. Това определено не е много продуктивен ден в офисите.

По какво се различават сделките на Черния петък и Кибер понеделника?

Макар Черният петък да е превзел цялата дигитална търговия, остават редица покупки, които потребителите могат да направят, само когато стъпят в магазина. Има обаче определен брой предложения, които не можеш да намериш никъде в Черния петък, а са достъпни на сайтовете в Кибер понеделника. Разбира се, има съвременни сайтове за онлайн търговия, които нямат физически магазини.

Кибер понеделникът по-добър ли е от Черния петък?

Краткият отговор е "не". Намаленията, които са достъпни единствено във физическите магазини, са точка в полза на Черния петък. Не трябва обаче да се забравя, че потребителят се подлага на физическа опасност и не е сигурно дали ще направи покупка сделката.