България има консолидирана позиция - приемаме и изпълняваме всички изисквания и механизми от Парижкото споразумение за климата, но и категорично отхвърляме завишените изисквания, защото те трябва да бъдат съобразени с нашите национални интереси и възможности.

 

Това коментира президентът Румен Радев в Катовице, където участва в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24).  За нас това означава запазване на работни места във въгледобива, защита на нашата конкурентоспособност и на нашата независимост в енергетиката, посочи Радев. Той отбеляза, че България трябва да бъде много по-активна и да използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката и внедряването на нови екологично чисти форми на енергия, нов екологично чист транспорт и индустрия.

Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна и предсказуема енергия, подчерта Радев. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, за пътя на руските доставки на газ за България, а и за самия ЕС, коментира президентът. Той припомни предложението си към руския президент Владимир Путин - пряка доставка към ЕС, т. нар. Български поток, който да гарантира сигурността на доставките за Европа, и допълни, че само така България ще може да бъде един независим енергоразпределителен център.