Японският автомобилостроител Нисан изтегля 150 000 автомобила след разкритията за нови проблеми с техническите проверки, след като през последните месеци също бе изправен пред скандал с инспекциите в Япония.

 

Това е нов удар за компанията след ареста на нейния ръководител Карлос Гон по подозрения във финансови злоупотреби. Проблемите са разкрити от представители на министерството на транспорта, посетили голям завод на компанията в Япония след предишните разкрития през септември 2017 и юли 2016 година. Неколцина служители признали, че не са следвали протокола при проверката на спирачките и други компоненти на колите преди тяхната доставка.

Прокуратурата в Токио реши да повдигне обвинения срещу ръководителя на Нисан Карлос Гон! Подозренията са, че е укривал част от доходите си, както и групата Нисан в качеството й на юридическо лице. Когато приключва периодът на задържане под стража на автомобилния шеф, задържан на 19 ноември в Токио, защото пропуснал, според японските следователи, да декларира на борсовите власти около 5 милиарда йени (38 милиона евро) доходи за пет години.

Гон, който отрича да е вършил злоупотреби, остава президент и главен изпълнителен директор на френската компания Рено, но е отстранен от председателския пост в управителните съвети на Нисан и Мицубиши мотърс. Неговата дясна ръка Грег Кели, задържан едновременно с Гон, също ще получи обвинения.

Прокуратурата ще повдигне  обвинения и срещу Нисан, тъй като според нея и компанията носи отговорност, тъй като е предавала неверните доклади на борсовите власти. Изпълнителният й директор Хирото Саикава е подписвал  документи за възнагражденията  на Гон като консултант, изтъква "Никей", като отбелязва, че според прокурорите е възможно той да е замесен в укриването на доходи.

Очаква се прокурорите да поискат нова заповед за арест за Карлос Гон по нови подозрения за занижаване на доходи за други три години на стойност 4 милиарда йени, съобщиха в началото на седмицата японски медии. Така арестът му може да продължи 22 дни. Възможно е разследването да бъде разширено впоследствие, тъй като Нисан упреква своя бивш спасител, че е злоупотребил със социални средства, възползвайки се от луксозни резиденции за сметка на групата.

За разлика от пищния си начин на живот досега, Карлос Гон пребивава в момента в килия на място за излежаване на наказания северно от Токио. Адвокатите му нямат право да присъстват на разпитите и посещенията при него са много ограничени.