Френският президент Еманюел Макрон обяви серия от мерки за повишаване на покупателната способност, с надеждата да уталожи гнева на "жълтите жилетки", и призна, че е подценил кризата.

 

В 15-минутно телевизионно обръщение президентът обяви повишаване на минималната заплата със 100 евро на месец от 2019 г., без това да предизвика нито едно евро допълнителни разходи за работодателите, освобождаване от данъци на извънредния труд от 2019 г., и отменяне на увеличението на  данъците върху пенсиите под 2000 евро месечно. Освен това той прикани работодателите, които имат възможност, да изплатят на работещите премии в края на годината, които няма да бъдат облагани с данъци. Сега минималната заплата е малко под 1200 евро месечно, а от данъци са освободени пенсиите под 1200 евро.  Макрон каза, че желанието му е ръководителите на френските предприятия да плащат данъците си във Франция и че ще се бори срещу несправедливите облаги и данъчните измами.

Той каза, че разбира гнева и отчаянието на хората. Поемам своята част от отговорността, каза президентът и призна, че може би е създал впечатлението, че не го е грижа за гнева на "жълтите жилетки". Макрон обяви "икономическо и социално извънредно положение" и увери, че се е кандидатирал на президентските избори през 2017 г., защото е предчувствал тази криза. Няма да се върнем истински към нормалния си живот, ако нищо не се промени, продължи президентът. Сега е исторически момент за нашата страна, добави той.

Еманюел Макрон се зарече, че няма да бъде проявена никаква снизходителност към извършителите на насилието и  вандализма, белязали протестите на "жълтите жилетки". Всички конкретни мерки, обявени от президента, ще бъдат финансирани с пари от държавния бюджет, с парите на всички данъкоплатци, а не само на най-заможните.