Европейският съюз, както и НАТО, не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия, се казва в изявление на външнополитическата служба на ЕС.

 

Парламентът на Косово взе решение за силите за сигурност на Косово. Както и НАТО, ЕС продължава да смята, че мандатът на силите за сигурност на Косово може да се променя само в хода на поетапен и всеобхватен процес в съответствие с конституцията на Косово, се казва в изявлението. В документа не се пояснява какво означава поетапен и всеобхватен процес в контекста на създаване на въоръжени сили на Косово. ЕС очаква от Косово да продължи да изпълнява задълженията си във връзка с Брюкселското споразумение с Белград, включително всички задължения в сферата на сигурността, се казва в документа.

Съединените щати поздравиха Косово за гласуването в парламента за създаване на армия и потвърдиха подкрепата си за постепенен преход... към сили с мандат за териториална отбрана, каквото суверенно право има Косово. В декларация на посолството на САЩ в Прищина Косово се призовава да продължи "тясното сътрудничество със съюзниците от НАТО и партньорите" и да се занимае с нуждите на малцинствените общности. Регионалната стабилност изисква Косово да положи реални усилия да нормализира отношенията си със своя съсед Сърбия, посочи посолството и окуражи двете страни да направят незабавни стъпки за понижаване на напрежението и създаване на условия за бърз напредък в диалога.

Германия заяви междувременно, че гласуването в косовския парламент не трябва да бъде използвано за засилване на напреженията в региона. Говорителят на министерството на външните работи на Германия Райнер Бройл заяви, че Косово, като суверенна държава, има право да създаде редовни въоръжени сили. Той добави обаче, че Берлин винаги е заявявал, че трансформирането на настоящите косовски сили за сигурност не бива да бъде прибързан, а всеобхватен процес, включващ косовското сръбско малцинство, и в тясно сътрудничество преди всичко с НАТО и съюзниците на НАТО. Бройл подчерта също необходимостта Косово и Сърбия да нормализират отношенията си. Призоваваме двете страни да проявят въздържаност. Одобряването на законите не бива да се използва като претекст за бъдеща ескалация, каза още той.