Изборите за местна власт почти приключиха. Следващата неделя ще станат ясни победителите на балотажите. Интересен е фактът, че за пореден път лидерите на основните политически партии у нас се обявиха за победители. Те са удовлетворени от постигнатото, по-добре са отколкото на предишни и по-предишни избори. Дано да е така. Днес е ясно, че в страната право на доверие имат поне пет партии. А на изборите излязоха 71 партии и няколко коалиции. Може би това е рекорд на Балканите, може би от тези цифри и ЕС ще се смути, защото е ясно, че сме най-бедните финансово, но излиза, че сме страшно богати на политици.

 

Избори 2015г. ни накараха да се замислим сериозно за предстоящите догодина избори за президент. Предполагам, че ще има знайни и незнайни кандидати за тази трибуна. И се надявам сред тях да не е Мария Календерска /Барекова/, която първо във фейсбук се самообяви за единствената алтернатива на столичната кметица Фандъкова. Млада е Мария и много си вярва. Дано да се вразуми тя и тези около нея. Защото масовост от кандидатури не ни е потребна. Нека да имаме масовост при избирателите, уважаеми сънародници.

Неуважението в България е на мода и се шири в делника ни. Усетихме го още в неделя, 25 октомври, когато обработката на резултатите забоксува, а волният Волен влезе при студентите, за да се бори с разпространението на наркотици в столицата. Преди това направи същото в центъра на града и подсказа, че с клекшоповете не сме добре. Представете си, че този партиен лидер влезеше в някой от моловете ни и... Наистина можеше да ни доведе до мисли за гражданска война, нали!

Днес в парламента ще снемат имунитета на Сидеров. Нека докаже като редови гражданин “патриотичното” си поведение преди, по време и след изборите. Той смята, че не е хулиганско – да го докаже пред правораздаването ни! У нас писането на закони е всекидневие за парламентаристите ни. Преди години отпадна изискването министрите да са с висше образование, защото такова един от тях нямаше и....

У нас в ден за изборен размисъл юристката Мая Манолова “разкри” престъпление с бюлетини в Костинброд. Голяма олелия настана. Оказа се, че парламентаристката, която е словесно острие на водеща партия, не е права. За награда в този важен изборен месец на 2015г. тя стана омбудсман. Прие с радост новото си амплоа и дано й върви дейността по мед и масло. Нищо, че с писането на новия изборен закон /под ръководството на Мая/ стигнахме пак до хаос, в който не знаем официално кой е виновен.

Пиша тези редове с ясното съзнание, че от политика не разбирам и с политика в нашенските условия никога няма да се занимавам. На моменти ми се струва, че у нас от истинска политика разбират около десетина души, но те не взимат често думата. Време е точно тези господа да проговорят и да извикат на помощ /не/волята, за да се противопоставим още в зародиш на волностите на Волен и други такива мислители на БГ- арената, от която бежанци и нашественици официално бягат.

Георги Пешев