Днес отбелязваме Деня на будителите. Календарно това е вярно. Реално нещата са различни - всички се занимаваме с балолатажа и следим динамиката на избирателната активност, която е около 2% в предобедните часове. Няма изненада за специалистите, организиращи изборите. Въпросът е защо празничната дата съвпадна с датата на балотажа. Може би някои наистина иска да ни събуди за реалностите, свързани с БГ изборите.

Ясно е, че половината българи гласуват. Останалите не желаят да си губят времето. Видно е, че при наличието на 71 партии и три коалиции на изборите за местна власт, ще има солиден разнобой, позволяващ за пореден път неграмотни и много бедни да стъпят на обществената сцена. Органи за сигурност, избирателни комисии официално знаят, че срещу 20лв. или 20 евро може да си купиш глас у нас. Предполагам, че и бежанците от Сирия, Афганистан и т.н. вече са чули за този ужасен стандарт и бягат далеч от обетованата земя България. Защото разбират, че тук ценни придобивки няма, понеже стойността на честта е на цената на луканката в Кауфланд или на литър водка в руската търговска верига "Берьозка".

Атаката, която сами си правим за смешната сума, са грозната страна на медала на националното ни самочувствие. Това е ясно на всички по света, които научиха и за кибер-атаките по време на БГ изборите. Щом и сайтът на президента Плевнелиев спря да работи - разбрахме какво представлява сигурността ни по линия на МВР, ДАНС или армията като институции. Вали дъжд, залива ни градушката на срама, с която започнахме да свикваме.Превзе ни и бизнес-фалша, съобщаващ, че от 1 ноември зимните гуми в БГ са задължителни. Променен бил закона и т.н. Тичайте да пазарувате гуми, защото...

Истината е, че група депутати, мотивирани от известно какво, предложиха у нас да ими изискване за ползване на зимни гуми. Подобно нещо в ЕС няма, но депутатите ни... Наистина БГ депутатите са много за парите на данъкоплатеца и не е лошо да ги намалим от 240 на 120 души. Но за вредните практики те са находка, защото  реализират ямата на немотията, в която всеки ден затъваме и все повече ще затъваме.

В Деня на будителите не бива да има балотажи.  Необходимо е всички тук живеещи да се събудят и да кажат "не" на вандализма и кухите му инвестиции, свързани с 20лв. за покупка на изборен глас или 2,5% увеличение на пенсии след 9 месеца... Обаче трудовият стаж, заедно със смъртността, трябва да върви нагоре, за да не фалира НОИ.

Днес сме събрали три дни в един - на будители, за балотаж и за цената на срама. Това е факт! Тази сума от три дни в един най-сетне трябва да ни отрезви, ако продължаваме да живеем със самосъзнанието, че сме българи, а не стадо, както много отдавна е казал велик българин.