Днес е празник на полицаите ни. Те ще го отбележат с национален протестен митинг в София. Началото е в 13 часа. Десетки автобуси вече пътуват към столицата . Униформените пазители на реда са без униформи и реално ще доказват, че правата им трябва да останат като договорените. Чета вестниците, гледам репортажите по телевизията и не ми е ясно дали при пенсионирането си служителите от полиция, армия и съдебна система взимат 20 заплати като обещетения за ограничения и специфичен труд или бюджета ги вади като дар за тях в деня на раздялата с униформата.

 

Личната ми позиция е, че говорим за обещетение. Такива пари униформените получават и в САЩ. С тази разлика, че там сумата е голяма и позволява да стартираш личен бизнес, защото си все още на трудоспособна възраст. Униформените в БГ с обещетението от 20 заплати реално покриват стари задължения, подновяват старата си лична кола с друга стара, но по-млада от досегашната...

Униформзените не са клатили държавата и няма да я клатят. Всеки божи ден държавата клати униформените по записаните точки в устави и закони. Реформите вече пет петилетки са болезнени, защото БГ бюджетът е раково болен. Да го лекуваш с хапки от скромната трапеза на униформените е повече от наивно. Защото те са от формированията, пазещи реда и националната ни сигурност. А не от екипите на банкера Цветан Цветанов, мислещи как да изпразнят “законно” хазната под зоркия поглед на БНБ например.

Парите са най-добре разпределеното нещо – на никой не му стигат! В тази ситуация е необходим разум, а не БГ манипулация с думички. Едно е да получиш бонус, преференция... Съвсем друго е да ти съкратят обещетението за петилетки на труд и ограничения в условията на сериозна национална несигурност.