Технологийте на военните застават срещу човешкото безумие на терористите. Тази година руснаците за първи път обявиха намеренията си и станахме свидетели не само на авиационни атаки срещу Ислямска държава, но и на ракетни пускове на разстояния над 1000км. Президентът Путин официално заяви, че е доволен от постигнатите резултати от продуктите на руския военно-промишлен комплекс.

Руснаците са майстори на военните операции и на шума около тях. Те действат по свой план, не търсят съюзници и имат великолепно самочувствие, защото са забравили, че във военни конфликти те са губили ужасно много жива сила. Не са забравили тези 20 млн.убити по времето на Втората световна война, но със сигурност се досетиха за многото жертви, които тепърва ще дават в битката с човешкото безумие на терористите. Защото доста бавно приеха истината, че с една самоделка е взривен във въздуха самолета с руски туристи на борда и... Взеха да мислят бързо - изпратиха 24 самолета и заявиха, че взимат обратно от Египет 70000 свои граждани, защото...

Тази година се чуха изявления, че САЩ няма как да се справи в сложната ситуация без Русия. Разумни гласове! Но нищо повече. Путин е велик и ще продължи да наказва с ракети онези, които качиха на борда на самолет кутийка с килограм взривно вечество и убиха над 200души. Френският президент сякаш взе за пример Путиновата теория и освен десет бойни машини във въздуха, действащи съвместно с авиацията на САЩ, изпрати самолетоносач към Ислямска държава.

Технологийте на военните струват много пари. Развиват се и една експлоатация, като сегашната, е от полза за бъдещето им. Въпросът е колко боеприпаси, колко милиони долари и колко време ще е необходимо на военните от антитерористичната коалиция, за да поразят 200 радикални ислямисти. Невъзможно е точно изчисление, но кутийката, взривила самолета с над 200 пасажери, струва само 30-40 долара. Имайте предвид, че за терористите е важен броя на избитите неверници и държавата, от която са. Приказките за големите им богатства са доста митични, защото с малко пари и много безумие те постигат ужасни попадения. Да не забравяме и за страха, с който хората заспиват или ужаса, с който минават по улиците, посетени от атентатори.

Милиони камери, всеможещи информационни системи, всезнаещи служби за сигурност и какви ли не още чудеса на човешкия гении могат даразкрият всичко около личността на убития терорист - къде е бил предната седмица, какво е работил, кои са родителите му... Той вече не е жив. Трябва да намерим приятелите, съмишлениците му и т.н. Отново купища с пари се харчат, а резултатите са доста скромни на фона на инвестицията.

Кой измисли терористите? Със сигурност не са ги сътворили инвеститорите в технологийте за противодействие на терора. Религията, изповядвана от терористите, също не е творена в тяхна чест. Тогава? Може би някой простичко е решил да докаже на света, че няма противодействие на човешкото безумие, дори да са налице върховите технологии.

Да си кажем и другата истина. В делника всеки от нас се сблъсква с нечие безумие и обикновено е смазан от него. Явно така е устроен света ни.