Разполагането на модерния зенитно-ракетен комплекс С-400 „Триумф” и на ракетния крайцер „Москва” в Сирия е с неясна причина и не е ясно кои цели ще следят те. Това каза генерал-майор Съби Събев, председател на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” в ефира на bTV. „Причината Русия да разположи този комплекс не е достатъчно ясно и буди недоумение особено у САЩ – очевидно е, че той е разположен там, за да защитава руските самолети от турските самолети, а Турция е част от коалицията срещу Сирия”, посочи той.

 

Зенитно-ракетният комплекс С-400 вече е на позиция в руската авиобаза „Хмеймим” в Сирия Според Събев, не е изключено ако турски изтребител навлезе несъгласувано с коалицията в сирийското въздушно пространство, да бъде свален като акт на възмездие. По думите на генерала свалянето на руския фронтови бомбардировач Су-24 на границата между Сирия и Турция е ясен знак от страна на Анкара, че няма да допусне никой да навлиза в небето й.
Събев посочи, че и Сирия разполага със самолети Су-24, а освен това вече е имало две нарушения на въздушното пространство и свален дрон. Новите руски ракети в Сирия спират и бойни глави С-400 "Триумф" е в строя от 2007 г. „Очевидно Русия не отдава нужния респект на въздушното пространство на държавите”, коментира генералът, като отбеляза, че ако в Москва бяха разбрали, че чужд самолет навлиза в небето им, вероятно са щели да действат по същия начин. Ген. Съби Събев изрази надежда, че конфликтът в крайна сметка ще приключи без военни последствия.