Папа Франциск каза на президента Джо Байдън, че се моли Бог да ръководи усилията му за постигане на помирение в Съединените щати, докато ръководителят на католическите епископи на страната осъди позицията на Байдън относно абортите.

 

В съобщение, изпратено малко след като вторият католически президент на САЩ положи клетва, Франциск също заяви, че се надява Байдън да работи за общество, белязано от истинска справедливост, свобода и зачитане на правата и достойнството на всеки човек, особено на бедните, уязвимите и тези без глас. Под ваше ръководство, нека американският народ продължи да черпи сила от възвишените политически, етични и религиозни ценности, които са вдъхновявали нацията от нейното основаване. Също така моля Бог, източника на всяка мъдрост и истина, да насочи усилията ви за насърчаване на разбирателството, помирението и мира в Съединените щати и между народите по света, за да се постигне всеобщото общо благо, коментира папата.

В посланието си до Байдън папата каза, че тежките кризи, пред които е изправено нашето човешко семейство, изискват далновидни и обединени отговори. Ръководителят на Американската католическа епископска конференция, архиепископ на Лос Анджелис, Хосе Гомес, извести, че епископите ще продължат да се борят с Байдън заради позицията му по няколко морални въпроса, главно за абортите.

Байдън, подобно на много други католически политици, заяви, че лично е против абортите, но не може да налага позицията си на другите.

Гомес похвали Байдън за това, как вярата му донесе утеха по време на трагедии и неговата ангажираност към бедните, но каза, че епископите трябва да провъзгласят цялата истина на Евангелието. И така, трябва да отбележа, че новият ни президент се ангажира да следва определени политики, които биха довели до морални злини и биха застрашили човешкия живот и достойнство, най-сериозно в областта на абортите, контрацепцията, брака и пола, каза Гомес.

В ход, който подчерта дълбоките разногласия между американските епископи относно начина на подход към новата администрация, кардинал Блейз Купич от Чикаго заяви, че изявлението на Гомес е "необмислено" и че много епископи не са консултирани.